Samenwerking

De Federatie van VSV’s treedt namens KNOV en de NVOG op als regievoerder en beheerder van het gezamenlijke Kwaliteitsregister Klinisch Verloskundigen. Het Kwaliteitsregister Klinisch Verloskundigen staat daarom op hun website.

Het kwaliteitsregister is ontwikkeld voor en door klinisch verloskundigen. Afgevaardigden van zowel de KNOV als de NVOG werkgroep Klinische Verloskunde zijn verantwoordelijk voor de inhoud en de uitvoering van het register via de Registratiecommissie.

Deze commissie, bestaande uit afgevaardigden van de KNOV en de NVOG Werkgroep Klinische Verloskunde, is het uitvoerend orgaan van het kwaliteitsregister. Dit houdt onder andere in dat zij zich bezighouden met accreditatie van de activiteiten. Voor meer informatie, zie ook het registratie- en accreditatiereglement.

Registratie

Het doel is om elke twee jaar 40 PE-punten te behalen. Eén PE-punt staat gelijk aan één uur scholing. Gemiddeld gaat het dus om twee en halve dag bij- en nascholing per jaar. Klinisch verloskundigen achten dit nodig om goed bij te blijven in hun vak. Er zijn vier vaste onderdelen binnen de 40 PE-punten waarvan klinisch verloskundigen stellen dat deze noodzakelijk zijn om periodiek te trainen, dit zijn: CTG-scholing, scholing acute verloskunde, BLS en NLS. Zie ook de registratienorm en de lijst voor opgave van individueel te ontplooien activiteiten en de toekenning van PE-punten voor het Kwaliteitsregister Klinisch Verloskundigen.

Het wordt sterk aanbevolen door de KNOV en NVOG werkgroep Klinische Verloskunde om je te registeren in het kwaliteitsregister ten behoeve van het realiseren van uniformiteit in kwaliteit van zorg en dit hiermee inzichtelijk te maken (bij- en nascholing).

Inschrijving in het register staat open voor alle praktiserende klinische verloskundigen. Je hoeft dus geen lid te zijn van de KNOV en/of de NVOG werkgroep Klinische Verloskunde om je te kunnen registreren in het register.

Klinisch verloskundigen, die instemmen met publicatie, worden direct na toelating vermeld in een openbaar register. Als je liever geen openbare vermelding wenst dan kan je deze instellingen zelf aanpassen in PE-online. Voor meer informatie over de registratienorm, klik hier.

Dit is 2 jaar en het termijn wordt na het aanvragen van herregistratie automatisch verlengd. In het openbare register wordt de status van je registratie getoond. Dat kan zijn: norm voltooid of norm onvoltooid. Tijdens de eerste periode zal er staan: 1e registratie. Zodra een norm is voltooid wordt dat bij de status vermeld.

Registratie- en accreditatiereglement
Klik hier voor regels voor handhaving en beheer Kwaliteitsregister Klinisch Verloskundigen.

Lijst voor opgave van individueel te ontplooien activiteiten en de toekenning van PE-punten voor Kwaliteitsregister Klinisch Verloskundige

Aanmelden en inloggen

Om je te registreren maak je een account aan. Het register werkt met PE-online. Bij aanmelden wordt o.a. gevraagd naar je BIG-nummer. Ben je PA Klinisch Verloskundige; houd dan een scan of foto van je PA diploma bij de hand. Na aanmelden word je doorgeleid naar een betaalpagina. De tenaamstelling van de factuur kun je op naam van je werkgever laten zetten, als je deze wilt declareren. Na aanmelding ontvang je een link voor het activeren van je account.

Bij de eerste keer inloggen, kies je voor wachtwoord vergeten. Je maakt je eigen wachtwoord aan. Daarna kun je inloggen met je gebruikersnaam en wachtwoord.

Met het emailadres dat je hebt opgegeven bij aanmelden, kun je altijd een nieuw wachtwoord aanvragen. Kies op de inlogpagina onder de knop inloggen op “Klik hier om deze op te vragen”. Je krijgt een e-mail waarmee je je wachtwoord opnieuw kunt instellen.

In je account kun je bij ‘Mijn gegevens’ aan het groene vinkje zien welke gegevens openbaar zijn. Onderin kun je altijd je openbare vermelding uitzetten. Neem een kijkje in het openbare register om te zien hoe je vermelding is. Kloppen je gegevens niet, dan kun je die zelf aanpassen in je account.

€ 200,- excl. BTW voor 2 jaar. Bij tussentijdse opzegging is restitutie niet mogelijk. Jaarlijkse indexering op het tarief vindt plaats.

Werken met PE-online

PE-online is een internetapplicatie voor permanente educatie (PE). PE-online ondersteunt het proces van accreditatie en (her)registratie. De software voldoet aan alle vereisten voor de AVG.

Als geregistreerd klinisch verloskundige heb je in PE-online een persoonlijk online dossier. In dit persoonlijk dossier kun je alle activiteiten op het vlak van deskundigheidsbevordering opslaan. Je kunt in PE-online ook de agenda met geaccrediteerde deskundigheidsbevordering raadplegen. Jouw deelname aan die cursussen worden door de aanbieder (opleider) voor je toegevoegd, dat is het gemak van registratie.

Het invoeren van activiteiten in het dossier van de klinisch verloskundige gebeurt op twee manieren.

  1. Aanbieders (opleiders) uit de cursusagenda voeren jouw presentie in met behulp van je naam of BIG-nummer.
  2. Je kunt ook trainingen volgen die niet bij het kwaliteitsregister bekend zijn, in dat geval voeg je die zelf toe. Kies in je account voor ‘Activiteit toevoegen’. Kies het competentiegebied waar jij van vindt dat de training in thuis hoort, vul de datum en gegevens in en upload daarbij een deelnamebewijs. Een deelnamebewijs hoeft geen certificaat te zijn, het mag bijvoorbeeld ook een bevestigingsmail van de opleider zijn.

Factuur en declareren

Je factuur staat in je account. Kijk bij ‘facturen’ in het menu. Daar kun je de factuur downloaden. Bij het aanmelden van je dossier voor het aanvragen van (her)registratie krijg je de betaalopties Online betalen (iDEAL) of bank transfer (overboeking). Kies je voor het laatste dan ontvang je een mail met betaalinstructies.

Volgens de CAO Ziekenhuizen wordt één kwaliteitsregister (registratiekosten) verloskundigen vergoed. Voor de CAO Universitair Medische Centra is dit (nog) niet expliciet opgenomen. Dit is op het vizier van de KNOV en NVOG. Over het algemeen adviseren wij om de kosten van dit register bespreekbaar te maken met je leidinggevende/werkgever. Voor naderen vragen en/of advies, mail met .

Dit is afhankelijk van in welk type ziekenhuis je werkt:

  • CAO ziekenhuizen: (versie 2023-2025) volgens artikel 3.2.21 lid 7 stelt de werkgever in principe een percentage van 3% van de loonsom beschikbaar voor (o.a.) functiegerichte scholing. In principe omdat rekening dient te worden gehouden met de specifieke situatie van de instelling.
  • CAO Universitair Medische Centra: (versie 2024-2025 artikel 3.1.5.) in deze CAO is geen hoogte van door de werkgever te vergoeden scholingskosten vastgesteld. Dit dient per aanvraag wordt het beoordeeld. Aan de toekenning van een vergoeding van de kosten kunnen nadere voorwaarden worden verbonden.

Physician Assistants (PA)

Ja, Het Kwaliteitsregister voor Physician Assistants en het Kwaliteitsregister Klinisch Verloskundigen zijn twee onafhankelijke registers. Het Kwaliteitsregister Klinisch Verloskundigen kan voor PA klinisch verloskundigen een middel zijn om naast de kwaliteiten, competenties e.d. als PA-er je verloskundige expertise aan te tonen.

Tijdelijke vrijstelling aanvragen verlof/ ziekte

De Registratiecommissie is bevoegd om afhankelijk van aard en omstandigheden van een deelnemer dispensatie te verlenen voor normonderdelen, danwel meer tijd te bieden om die te voltooien. Een verzoek kun je mailen aan .

Werken in zowel de tweede/ derde lijn als eerste lijn

Het zijn twee verschillende registers die los van elkaar staan. Beide registers rekenen hun eigen tarief. Als je in beide registers wilt inschrijven omdat je bijvoorbeeld zowel in de eerste lijn werkt als klinisch, dan kun je je inschrijven voor beide registers. Hierbij is geen sprake van een combinatiekorting. Je hebt dan twee accounts in PE-online.

De bij- en/of nascholing die is gevolgd en inhoudelijk van toepassing is voor zowel verloskundigen als klinisch verloskundigen kan voor beide registers gelden. Deze kunnen door jezelf en/of door de scholingsaanbieders in beide registers apart worden opgeven. Er is geen knop om dit in één keer te doen.

Bezwaar en beroep

Uitschrijven

Het opzeggen van je registratie is niet nodig. De registratieperiode is 2 jaar, zonder herregistratie eindigt je registratie. Je bent dan automatisch uitgeschreven. Alleen met herregistratie wordt je registratieperiode verlengd. Als je per direct uit het openbare register verwijderd wilt worden, kun je jouw openbare vermelding uitzetten bij accountgegevens.

Je gegevens worden na uitschrijving zeven jaar bewaard. Binnen die periode kun je jezelf opnieuw inschrijven met behoud van je portfolio. Na zeven jaar worden al je persoonsgegevens gewist. Tijdens je registratie kun je met een druk op de knop je hele portfolio en al je gegevens downloaden in een ZIP file.

Dit kwaliteitsregister is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de KNOV en de NVOG, vertegenwoordigd door de NVOG werkgroep Klinische Verloskunde.

logo's Werkgroep KNOV NVOG
Scroll naar boven